Kaibutsu (2023): Kore-eda'nın Başyapıtına Derin Bir Dalış

Yönetmenliğini ve kurgusunu Hirokazu Kore-eda'nın üstlendiği 2023 yapımı Japon drama filmi "Kaibutsu", seyirciyi diken üstünde tutan sinematik bir labirent. Senaryosunu Yuji Sakamoto'nun yazdığı filmde Sakura Andō, oğlunun davranışlarında rahatsız edici değişiklikler fark ettikten sonra öğretmeniyle yüzleşen bir anne olan Saori rolünde.

Anlatı doğrusal olmayan bir şekilde ilerliyor, önemli bilgileri seçerek ortaya çıkarıyor ve izleyicilerin tahmin yürütmesini sağlıyor. Filmin adı olan "Kaibutsu" (Canavar), Saori'nin oğlu Minato'yu çevreleyen belirsizlik hakkında şüpheler uyandırıyor. Film zorbalık, saldırganlık ve intihar temalarını işliyor ama asıl konusu çocukların nasıl sosyalleştirildiği ve bunun normlara uymayan herkes üzerinde yarattığı haksız baskılar.

Kore-eda'nın hikaye anlatımı karmaşık ve zaman zaman takip etmesi zor, ancak "Kaibutsu "yu ilgi çekici kılan da bu karmaşıklık. Filmin senaryosu ergenlik ve zorbalığın yıkıcı etkileri üzerine dokunaklı bir keşif sunuyor.

Sonuç olarak, "Kaibutsu" seyirciyi varsayımlarını sorgulamaya ve yüzeyin ötesine bakmaya zorlayan düşündürücü bir film. Kore-eda'nın bir film yapımcısı olarak ustalığının ve etkili olduğu kadar karmaşık bir anlatı örme yeteneğinin bir kanıtıdır.

Yorumlar