Gokseong (2016): Korku Dolu Bir Yolculuk


Güney Kore'nin uzak bir köyünde geçen film, bir dizi gizemli ölüm ve bunun sonucunda toplumu saran paranoya etrafında dönüyor. Yönetmen Na Hong-jin, sizi koltuğunuzun kenarında tutan, neyin gerçek olup neyin gerçek olmadığından emin olamadığınız bir anlatımı zekice örüyor. İngilizce ismi "The Wailing" olan bu filmi Türkçe'ye "Feryat" diye çevirelim gitsin.

"Gokseong" filminin sinematografisi, köyün ve çevresindeki manzaraların ürkütücü güzelliğini yakalayan, nefes kesici olmaktan başka bir şey değil. Gerilim yavaş ama istikrarlı bir şekilde artıyor ve her fırsatta tahminde bulunmanıza neden oluyor. Özellikle beceriksiz ama kararlı kahraman Kwak Do-won'un performansları, zaten sürükleyici olan hikayeye derinlik ve duygu katıyor.

Korku filmlerinde neden hep küçük kızlar kullanılır anlamış değilim


Filmin en güçlü yönlerinden biri, iyiyle kötü arasındaki çizgiyi bulanıklaştırma yeteneğidir. Hikaye ilerledikçe algılarınıza meydan okuyor ve her karakterin amacını sorgulamanıza neden oluyor. Batıl inanç mı, doğaüstü bir güç mü, yoksa çok daha kötü bir şey mi söz konusu? Belirsizlik sonsuz tartışma ve yoruma yer bırakıyor.

Ancak "Gokseong"un kusurları da yok değil. İki buçuk saatten fazla süren tempo, zaman zaman yavaşlayabilir ve en kendini adamış korku meraklılarının bile sabrını sınayabilir. Ek olarak, bazıları karmaşık olay örgüsünü biraz karmaşık bulabilir ve bu karmaşıklıkları tam olarak kavramak için birden fazla izlemeyi gerektirebilir.

Türkiye'de yaşayan çoğu kişiden daha çok et yiyor bu mahlukat

Sonuç olarak, "Gokseong" insan ruhunun derinliklerine inen, korku, inanç ve bilinmeyen temalarını araştıran unutulmaz, atmosferik bir başyapıttır. Uzunluğu ve karmaşıklığı nedeniyle herkesin hoşuna gitmese de, zaman ayırmaya istekli olanlar için film bittikten sonra da uzun süre devam eden sinematik bir yolculuk.

Ve unutmayın, kendinizi uzak bir köyde bulursanız ve işler ürkütücü olmaya başlarsa, yerel bitkisel ilaçlarını boş verip bunun yerine destek çağırabilirsiniz!




Yorumlar