Zodiac

Yönetmen: David Fincher
Yapım Yılı: 2007
Filmin Süresi: 157 dakika
IMDb: 7,7
Puanım: 9

Bu yönetmen insanın aklıyla oynar, sinirlerini harap eder. Mümkün mertebe çektiği filmleri peşpeşe değil de araya başka çokça karamsar olmayan filmler koyarak izleyebilirsiniz. Aksi takdirde psikopat olursunuz, benden söylemesi.

Bu film ne anlatıyor peki: San Francisco'da ortaya çıkan seri katil, polislere ve gazetecilere şifreli mesajlar gönderip ardından insanları sırf zevk için öldürüyor. O sıralarda bir gazetede siyasi karikatür çizeri olan kişi ise bu şifreleri çözüp, ardından  yarı zamanlı detektif rolüne bürünerek, seri katili bulmaya çalışıyor. Gerçek dosyadan esinlenilen bu film, karikatüristin yazdığı kitaptan senaryolaştırılarak ortaya çıkıyor. Filmin ismi ise seri katilin kendisine taktığı lakaptan geliyor: "Zodiac". Türkçe karşılığı ise "Burçlar Kuşağı".



Ne yazmış şimdi bu? Kan.. Dil.. iniz mübarek olsun. Ne?
Robert Graysmith (karikatürist), tamamlanmış senaryoyu okuduktan sonra karısıyla neden boşandığını anladığını söylemiş. Çünkü seri katile saplantısı o kadar üst seviyedediydi ki, karısı ve çocukları kendilerini tehlike altında hissediyorlardı. Gece vakti cevapsız telefonlar, kapı altından notlar...

Senaryo 200 sayfa olduğu için yönetmen oyunculara hızlı konuşmalarını söylemiş. Anca bu kadar kısaltabilmişler. Yoksa iki parçada yayınlanırdı. Aslında fena bir fikir de değilmiş. Merakı arttırırdı en azından. Ayrıca yönetmen, ölüm sahnelerinin birebir aynı olmasını istediği için gerçek dosyadaki kurbanların giysileri dikkatle yeniden yapılmış. Bir de başrolün (Jake Gyllenhaal) eli kılsız diye bilgisayardan kıl eklenmiş.

Servisle işten eve giderken ben de böyle uyuyorum.
Film, Zodiac'tan kurtulan tek kişi olan Mike Mageau sahnesiyle açılıp, başka bir sahneyle son buluyor. Zodiac ise en sonda... Neyse söylemiyorum tamam.

Beni işte tam şuramdan vurdular!
Fragman:

Yorumlar